O našem vinařství
V roce 1978 jsem jako patnáctiletý navázal na vinařskou tradici svých předků a samostatně vyrobil svoje první víno. Bylo z hroznů vypěstovaných v tradiční nechorské vinařské trati, ze které vyráběl víno již můj pradědeček. Vinohrad postupně zanikal a v současné době se na stejném pozemku nachází část našich sklepů a ovocný sad. Než byl v roce 1970 vybudován první sklep, na který nyní navazuje komplex sklepů u Jeňoura, vyráběli naši předkové víno ve vrchních Nechorách. Další sklepy byly postaveny v letech 2003 až 2011. Víno vyrábím spolu se starším synem. Současné naše nové vinice o výměře 5 ha se nacházejí v trati Podkovné vzdálené dva kilometry od sklepa.
Naší snahou je vyrábět vína plná, květnatá a autentická s osobností jejich autora, hlavně ale taková, aby si na nich pochutnali všichni ti, kteří je budou popíjet ať už přímo u nás ve sklepě, či kdekoli jinde. Prožít opojení a povznesení, či zážitek opití z dobrého vína patří k příjemným chvílím v životě člověka. Není potřeba žádných vzletných ód – když nám hosté, konzumenti a pijáci naších vín dávají zpětnou vazbu, víme, že naše tvrdá práce je naplněna.
I když některá mladá sudová vína podáváme hostům již v prvních listopadových týdnech daného ročníku, u vín podávaných později a hlavně lahvových je enologický proces zdlouhavější. Rádi jim pokud možno půl roku necháváme čas zrání na kvasnicích a spolu s procesem pravidelného míchání vína získávají zajímavou strukturu a hlavně plnost či ovocnost, což po napití vybízí k dalšímu doušku. Toto navazuje na primární práci s hrozny a mošty, kdy řešíme chlazení, fermentaci, macerování, což výše popsanému předchází. Vína se snažíme lahvovat co nejpozději, a ta jsou díky této technologii ideální k vypití v následujících dvou a více letech, kdy dosahují optimální zralosti a buketu. S lahvováním jsme začali s ročníkem 1998 a v posledních letech využíváme služeb rakouské profesionální mobilní lahvovací linky, která u vín zaručuje potřebnou stabilitu a sterilitu.
Snažíme se lahvovat vína převážně přívlastková, která nejsou doslazená. Stojíme za tím, co je uvedeno na etiketě a spoléháme na vzájemnou důvěru mezi vinařem a zákazníkem.
Jan Ivičič – Jeňour, majitel a sklepmistr Vinných sklepů U Jeňoura